Slovak culture and arts

znak
Slovakien basfakta

Slovakiens läge
Huvudstad Bratislava
Största stad Bratislava
Officiellt språk slovakiska
Statsskick
president
premiärminister
republik
Ivan Gašparovič
Iveta Radičová
Självständighet
Tjeckoslovakiens delning
1 januari 1993
Yta
48 845 km²
Folkmängd
 • Totalt
 • Befolkningstäthet

5,411,000 (2009, IMF)
111,3 inv/km²
BNP
 • Totalt
 • Per capita

$129,148 (2009, IMF)
$23,865.956 (2009, IMF)
Valuta Euro infördes 2009-01-01
Tidszon CET (UTC+1)
Topografi
 • Högsta punkt

 • Största sjö

 • Längsta flod

Gerlachovský štít
2 655 m ö.h.
Veľké Hincovo pleso
2 km²
Váh
403 km
Nationaldag 1 september
Landskod SK
Landsnummer 421


Vädret i Slovakien

Läsa eller se vad svenska media säger om Slovakien


Artikel om Bratislavas gränder av Ove Säverman
(DN, 20 oktober 2010):
'Vandra i Bratislavas gränder"
"Mäktig mat, mustig öl, och massor av museer. Följ med till Bratislava, staden som är precis lagom stor för några dagars strövtåg" inleder autoren. Följ med i den spännande berättelse om autorens upplevelser i Slovakiens huvudstad. (läs mer - klicka här)

Artikel om Slovakisk roman av Per Nilson (Bokförlaget perenn, april 2010):
'Det hände den första september (eller någon annan gång)' - en slovakisk roman av Pavol Rankov
I läsarenkäten ”Årets bok”, som varje år utförs av den slovakiska litterära tidskriften Knižní revue, hamnade år 2008 böcker med historiskt tema överst på listan. På första plats kom Jozef Banáš’ ’Hoppets zon’, på andra plats J. Leikerts biografi ’Sådan var Ladislav Mňačko’ och på tredje plats Pavol Rankovs ’Det hände den första september (eller någon annan gång)’. ... (läs mer - klicka här)

Artikel om Slovakisk språklag av Per Nilson (Bokförlaget perenn, april 2010)
:

Nödvändighet eller maktdemonstration? Om ändringarna i den slovakiska lagen om statsspråk
Den första september 2009 trädde den ändrade lagen om slovakiskan som statsspråk i kraft i Slovakien. Alltsedan regeringens lagändringsplaner blev kända under 2008 har debattens vågor gått höga. Lagen reglerar slovakiskans ställning i samhället i förhållande till minoritetsspråken. Slovakien erkänner femton minoriteter. ... (läs mer - klicka här)

Artikel om resa i Slovakien av M. Ranta (Kulturens Värld nr. 1 februari 2010):
De slovakiska Karpaterna
Medan Tjeckien med dess huvudstad Prag drar till sig relativt stora skaror turister väcker dess ”systerstat” Slovakien ofta endast marginellt intresse. Trots att bägge länder numera tillhör EU verkar Slovakien fortfarande ha lite svårt att befria sig från en något gråaktig öststatsstämpel... (läs mer - klicka här)

Artikel om operaföreställningar i Bratislava av Ove Säverman (DN, 17.2.2010)
:

Bratislava bjuder på opera till budgetpris
Varför bara åka till Wien för att uppleva opera? I Bratislava, en timmes tågresa därifrån, finns två operahus där det bjuds på högkvalitativa föreställningar och biljetterna bara kostar bråkdelen. ... (läs mer - klicka här)

Artikel om utbyte mellan slovakiskt och svenskt brandkårsmuseum av S. Boström (Folkbladet, Norrköping, 11.2.2010):
Brandkårshistoria hamnar i Slovakien
Brandkårsmuseet i Simonstorp har skänkt uniformer och föremål till ett slovakiskt brandkårsmuseum i Martin. ... (läs mer - klicka här)

Artikel om Slovakisk språklag av Ingrid Hedström (DN, 3.9.2009):
Slovakisk språklag väcker ont blod bland ungrare
En ny slovakisk språklag får spänningen att stiga mellan EU-grannarna Ungern och Slovakien. Etniska ungrare demonstrerar i Slovakien mot lagen, som kan ge böter för den som talar ungerska. Och Ungerns presidents har hindrats från att komma in i grannlandet. ... (läs mer - klicka här)

Artikel om Slovakisk språklag av Ingrid Hedström (DN, 5.9.2009):
Slovakien försvarar språklag
Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcák avvisar anklagelser om att Slovakiens nya språklag diskriminerar ungrare. Den ”hysteriska atmosfär” som skapats kring lagen har skadat både Ungerns och Slovakiens anseende, säger han till DN... (läs mer - klicka här)

Resereportaget av Jorry Streipel om Slovakien (Husvagn & Camping nr 8/2009):
Slovakien - en höjdarupplevelse
En resa med husbilen till Slovakien blir en höjdarupplevelse i dubbel bemärkelse. Det gäller självfallet ett besök i det mäktiga Tatramassivet, men landet har mycket mer än så att erbjuda. Dessutom råder ännu så länge ingen större turistinvasion. Du slipper bilköer och känner dig snabbt välkommen... (läs mer - klicka här)

Artikel om Janko Jesenský av Per Nilsson (Bokförlaget perenn, 2008):
En presentation av den slovakiske författaren Janko Jesenský
Om Janko Jesenský står följande att läsa i Nationalencyklopedin: ”[…] 1874-1945, slovakisk författare, jurist. J. skrev poesi, men hans betydelse ligger inom prosan, där slovakiska småborgare skildras humoristiskt och satiriskt.... (läs mer - klicka här)

Artikel om Slovakien (Friluftsliv nr 1/2008)
:

Res med Friluftsliv
Dramatiska berg, ostörda vandringsleder,ett överdåd av djur och växtarter. Slovakien är en oupptäckt friluftspärla som dessutom inte kostar skjortan att turista i... (läs mer - klicka här)

Artikel om Bratislava av Andrea Chalupa (SvD, 11.9.2005):
Bratislava - nyputsat resmål med nära till allt
Bratislava i Slovakien är en av EU:s minst omskrivna huvudstäder. Utmärkta vinkällare, prisvärda krogar och klassisk kultur talar för ännu ett resmål.... (läs mer - klicka här)

Tips om Bratislava av Per Johnsson (SvD, 29.3.2008):
Ska till Bratislava i vår, några tips?
I Bratislava känns det som om hela Centraleuropa strålar samman. I dag huvudstad för Slovakien... (läs mer - klicka här)

Recension av första slovakiska boken på svenska av Johan Wirdelöv (DN, 29.11.2006):
Samko Tále: "Boken om kyrkogården"
Här har vi den första slovakiska boken på svenska. Det är så den lanseras, "Boken om kyrkogården", utgiven av det lilla förlaget Skonsöret... (läs mer - klicka här)

Recensioner av boken "Utbrytarkungens knep":
Vladimir Oravsky & Tomas Kramar (red): "Utbrytarkungens knep"
Lagom till 40-årsminnet av den sovjetiska invasionen i Tjeckoslovakien får läsaren här möta ett antal svenskar med slovakisk eller tjeckisk bakgrund som flydde till Sverige och här skapade sig en framtid och en dubbel etnisk identitet. Trots många svårigheter i början var de framgångsrika och arbetar idag som läkare, tandläkare, forskare eller företagsledare... (läs mer - klicka här)

Recension av Les Slovaks dance collective av Anna Ångström (SvD, 22.2.2009):
Slovakiskt knäklapp möter streetcool samtid
Sex män i färgglada kläder med fräcka folkdräktsmarkörer som tofsar och mönster står på Dansens hus scen och ler spjuveraktigt mot publiken. Så stämmer de plötsligt upp i stark stämsång: ”Ivánku, Ivánku, z druhoj strany jarku, išla bym do tebe... (läs mer - klicka här)

Artikel om Slovakiens bilindustri av Henrik Brors (DN, 2.1.2009):
Slovakiens bilindustri går mot strömmen
ZILINA/BRATISLAVA.Inget land i världen är så beroende av sin bilindustri. Men medan andra länder är oroliga för att deras bilföretag ska gå i konkurs räknar Slovakien med att bli vinnare på krisen.... (läs mer - klicka här)

Artikel om Slovakien i euroklubben av Henrik Brors (DN, 19.12.2008):
Slovakien tar steget in i euroklubben
KREMNICA/BRATISLAVA.När nyårsklockorna slår vid midnatt tar det forna kommunistiska Slovakien ett nytt historiskt steg och blir medlem i den exklusiva euroklubben. Här har skett ett ekonomiskt under samtidigt som mycket av det forna politiska Östeuropa lever vidare... (läs mer - klicka här)

Artikel om honorärkonsul för Slovakien i Södra Sverige (Malmö.com, 26.11.2006)
:

Konsulära kåren i Malmö utökad
Det var mer än fullsatt när representanter från näringsliv och konsulära kåren i Malmö samlades i början på veckan för att inviga Slovakiens nya honorärkonsulat i Malmö. Och var är bättre att ta emot Slovakiens ambassadör, när han för första gången är i Malmö, än i historisk kunglig miljö varför valet föll på Oscarssalen i kvarteret S:t Gertrud... (läs mer - klicka här)

Video om barn i Slovakien (UR, Programmet Made in Europe):
Slovakien genom ögonen på barnen
Miška Hromádková bor i en liten by i norra Slovakien. Hon känner hård press att klara skolan. Om hon inte får bra betyg skriker hennes mamma åt henne... (läs mer - klicka här)