Slovak culture and arts

znak
Slovakien basfakta

Slovakiens läge
Huvudstad Bratislava
Största stad Bratislava
Officiellt språk slovakiska
Statsskick
president
premiärminister
republik
Ivan Gašparovič
Iveta Radičová
Självständighet
Tjeckoslovakiens delning
1 januari 1993
Yta
48 845 km²
Folkmängd
 • Totalt
 • Befolkningstäthet

5,411,000 (2009, IMF)
111,3 inv/km²
BNP
 • Totalt
 • Per capita

$129,148 (2009, IMF)
$23,865.956 (2009, IMF)
Valuta Euro infördes 01.01.2009
Tidszon CET (UTC+1)
Topografi
 • Högsta punkt

 • Största sjö

 • Längsta flod

Gerlachovský štít
2 655 m ö.h.
Veľké Hincovo pleso
2 km²
Váh
403 km
Nationaldag 1 september
Landskod SK
Landsnummer 421


Vädret i Slovakien

Se Slovakien

Den slovakiska turismen har under den senaste tiden genomgått en markant och postitv utveckling. Till de mest omtyckta destinationerna i Slovakien räknas nationalparker, berg, grottor, medeltida borgar och slott, kurorter, spa- och skidanläggningar.

Den mest populära turiststaden är Slovakiens huvudstad Bratislava som besöks av mer än 1,5 miljoner turister varje år. Staden är bl.a. känd för den gamla stadsdelen kallad Staré mesto (Gamla stan) och borgen som kallas Bratislavsky hrad. På en höjd ovanför platsen där floderna Morava och Donau möts befinner sig borgen Devín som blivit till ett populärt ställe för avkoppling.

Bratislava har lyckats bevara sin charm och erbjuder sina besökare ett stort kulturellt utbud. Man kan välja bland restaurangers kulinariska erbjudanden, intressanta utställningar i museer och gallerier eller huvudstadens arkitektoniska praktexempel som t.ex. Dóm sv. Štefana (S:t Stefans domkyrka). 

Slovakien är ett fängslande land som har många vackra utflyktsorter att erbjuda. Det finns ett flertal välbevarade borgar och slott. En pärla är borgen Spišský hrad från 1100-talet som sträcker sig över en yta på mer än 4hektar. En av de mest välbevarade borgarna är Bojnický zámok (slottet i Bojnice) och Oravský hrad (Oravský borgen) bl.a. känd för den vackra och tilltalande omgivningen.

Något som också lockar och tilltalar besökare är områdena kring och i  Vysoké Nízké Tatry (bergskedjorna Höga och Låga Tatra). Här finns vackra naturområden med vandringsleder på våren, sommaren och hösten. Under vinterns månader går det bra att utöva vintersporter och det finns mycket bra skidanläggningar. Naturälskare har sina favoritplatser och det är bl.a. den s.k. Téryho chata (Terys stuga) som ligger på en höjd av 2015 m, men också området Štrbské pleso (pleso betyder bergssjö) med sin sköna omgivning, skidanläggning och hotelltjänster av högsta kvalitet. Under Tatrabergens fot befinner sig ett flertal grottor som även är öppna för allmänheten. Den största är Demänovská ľadová jaskyňa (isgrotta) och en av de mest anmärkningsvärda är den UNESCO-skyddade grottan Dobšinská ľadová jaskyňa som är belägen i området Gemer.

På slovakisk mark har man hittat många termala källor som bidrog till uppkomsten av termalbad och kurorter, idag ofta kombinerade med SPA-möjligheter. Bland ett stort urval kan här de troligtvis mest kända kurorterna nämnas:  termalparken Bešeňová, kurortsstäderna Rajecké Teplice Trenčianske Teplice, Podhájska, Piešťany.

Scandorama erbjuder rundresa till Slovakien med Tatrabergen

Följ med på en annorlunda rundresa med dramatiska naturupplevelser, historiska städer, gästvänliga människor och en säregen kultur. Vi besöker den kontrastfyllda huvudstaden Bratislava med en bedårande stadskärna och bor tre nätter vid foten av de vidunderliga Tatrabergen. En av våra utflykter bjuder på en riktig höjdpunkt, en tur med flotte genom en av Centraleuropas mäktigaste kanjoner i nationalparken Pieniny.

För mer information om resans upplägg dag klicka på länken.

scandorama


Andra länkar:
Resa till Slovakien www.travelslovakia.sk
Hiking i Slovakien www.hiking.sk
Webbkameror i Slovakien www.kamerynamape.net

Länkar

Turist portal